SUKALKI EGUNA
SUKALKI EGUNA 2018
Sukalkia okela-gisadua da, ez erregosia.
Gisadu hori egiteko Bizkaiko sukaldaritza tradizionaleko jeneroak erabilten dira. Mungiarrok 50 urte baino gehiago daroaguz horren gogoko dogun jarduera gastronomikoa antolatzen.
1. OSAGAIAK:
. Behi-okelea: faldea, zankarroia edota agujea.
. Patatak (okeleagaz batera prestau behar dira, haren gustua eta saldearena hartu daien); neurriak beti baserriko gisaduetan erabili dana izan behar dau, forma biribilduan zein laskeatuan.
. Piper txorizeruak (sano garrantzitsuak dira gisaduaren gusturako eta kolorerako).
. Kinpulea (garrantzitsua gisaduaren gusturako eta kolorerako).
. Idarrak, Zanahoriak, Tomateak, Berakatza, Oliba-orioa edo txarri koipea, Gatza eta Ardao zuria.
Plater hau prestatzeko bakotxak gustuko dauen okela-saldea erabili ahal dau.
2. EGITEKO ARAUAK:
. Sukalkia, txapelketa-gunearen barruan egin behar da.
. Sukalkia egiteko ezin da presinoko lapikorik edo arin prestatzeko lapiko berezirik erabili.
. Txapelketara aurkezten diran kazuelek gitxienetik sei lagunentzako beste jateko euki behar dabe.
. Gomendioa: (sua egurragaz egiteko asmoa badozu), behetik apur bat gorago igonda dagozan suak edo barbakoak erabiltea gomendatzen dogu, izan bere, horixe da Uriguen Parkeko beheko bedarra jagoteko modua.
3. IZEN EMOTEA:
Kazuelen izen emotea debaldekoa izango da eta10:00 eta 11:30 bitartean egin beharko da.
4. KAZUELEN AURKEZPENA:
Kazuelak 13:00etatik 14:00etara aurkeztu beharko dira.
5. PUNTUAZINOA:
. Gisaduaren aurkezpena: 5 puntu gehienez.
. Gustua: 10 puntu gehienez.
. Puntua: 10 puntu gehienez.
6. SARI BANAKETA:
Sari banaketa 17:30ean hasiko da, betiko tanborradearen ostean. (GURE AMETSA Txistulari Elkarteagaz).
7. OHARRAK:
. Antolatzaileek, aurten ez dau banatuko sua egiteko egurrik, bakotxak ekarri bekarko dau berak behar daben egurra. (sua egurregaz egiteko asmoa badozu).
. Antolatzaileek zaborrak sailka banatzeko eta batzeko boltsa egokiak banatuko ditue. Sukalki eremuan zaborrak sailkatuta botateko edukinontzi bereziak egongo dira horretarako gune baten.
. Gomendatzen dogu jazkeran tradizinoari eustea, hau da, gona edo fraka urdinak eta kamiseta zuriagaz joatea.
. Mesedez, batu zabor guztiak eta itxi erabilitako eremua garbi eta txukun.
8. GALARAZOTA DAGO:
. Ibilgailuak sartzea eta ibiltea Sukalki eremuaren barruan, horretarako baimena antolatzaileek eta Larrialdietako zerbitzuetakoek baino ez daukie.
. Ezin da gunerik itxi Sukalki eremuaren barruan.
9. IZOTZA:
. Sukalki Lehiaketaren eremuaren barruan goizean zehar, izotza erosteko aukera egongo da.
------------------------------
El Sukalki es un guiso de carne de vacuno, no es un estofado.
Para su elaboración se utilizan ingredientes de la cocina tradicional de Bizkaia y en torno a él se celebra desde hace más de 50 años un evento gastronómico muy querido por las y los mungiarras.
1.- INGREDIENTES:
. Carne de vacuno, exclusivamente la falda, el zancarrón o la aguja.
. Patatas (deben ser cocinadas juntamente con la carne para conseguir el mismo sabor que la carne y la salsa); su tamaño debe ser la habitual de los tradicionales guisos de caserío, pudiendo ser redondas o lasqueadas.
. Pimientos choriceros (primordial para el sabor y el color del guiso).
. Cebollas (importante en el sabor y el color del guiso).
. Guisantes, Zanahorias, Tomates, Ajos, Aceite de oliva o manteca de cerdo, Sal y Vino blanco.
Para la elaboración de este plato quien concurse podrá utilizar el caldo que considere oportuno.
2.- NORMAS DE ELABORACIÓN:
. Toda la elaboración del Sukalki deberá realizarse dentro del recinto del concurso.
. No se permite el uso de ollas a presión o de cocina rápida en la elaboración del Sukalki.
. El contenido de las cazuelas que se presenten al concurso deberá tener un mínimo de seis raciones.
. Se recomienda el uso de suelos sobre-elevados o barbacoas con el fin de mantener en buen estado el césped de Uriguen Parkea. (en el caso de elaborar con fuego de leña).
3.- INSCRIPCIÓN:
. La inscripción de las cazuelas será gratuita y se realizará entre las 10:00 y las 11:30 horas, en el lugar habilitado por la Organización a tal efecto.
4.- PRESENTACIÓN DE CAZUELAS:
. La entrega de las cazuelas se realizará entre las 13:00 y las 14:00 horas.
5.- PUNTUACIÓN:
. El jurado puntuará las cazuelas ateniéndose al siguiente criterio.
. Presentación del guiso, máximo de 5 puntos.
. Sabor, máximo de 10 puntos.
. El punto, máximo de 10 puntos.
6.- ENTREGA DE PREMIOS:
La entrega de premios dará comienzo a las 17:30 horas,a la conclusión de la tradicional tamborrada, con GURE AMETSA Txistulari Elkartea.
7.- OBSERVACIONES:
La Organización este año, no repartirá la leña para la elaboración del Sukalki (si es tiene interés en cocinar con fuego de leña, deberá de proveerse por sus propios medios de la leña).
. La Organización repartirá bolsas para la recogida selectiva de residuos. El recinto dispondrá de contenedores específicos para cada tipo de residuo en un espacio habilitado para ello.
. Se recomienda, como es tradición acudir con falda o pantalón azul y camisa o camiseta blanca.
. Se ruega dejar limpia la zona del recinto utilizado.
8.- PROHIBICIONES:
. La circulación de vehículos dentro del recinto del concurso salvo la Organización y vehículos de Emergencia.
. Cercar espacios dentro del recinto festivo del Sukalki.
9.- HIELO:
. Se podrá adquirir hielo en el mismo recinto del Concurso a lo largo de la mañana.