SUKALKI EGUNA
MUNGIAKO SUKALKI TXAPELKETAREN OINARRIAK
 
Sukalkia okela-gisadua da, ez erregosia.
Gisadu hori egiteko Bizkaiko sukaldaritza tradizionaleko jeneroak
erabilten dira. Mungiarrok 50 urte baino gehiago daroaguz horren
gogoko dogun jarduera gastronomikoa antolatzen.
1.- OSAGAIAK:
- Behi-okelea: faldea, zankarroia edota agujea.
- Patatak (okeleagaz batera prestau behar dira, haren gustua eta saldearena hartu
daien); neurriak beti baserriko gisaduetan erabili dana izan behar dau, forma
biribilduan zein laskeatuan.
- Piper txorizeruak (sano garrantzitsuak dira gisaduaren gusturako eta kolorerako)
- Kinpulea (garrantzitsua da gisaduaren gusturako eta kolorerako)
-Idarrak, Zanoriak, Tomateak, Berakatza, Oliba-orioa edo txarri-koipea, Gatza eta
Ardao zuria.
Plater hau prestatzeko bakotxak gustuko dauen okela-saldea erabili ahal dau.
2.- EGITEKO ARAUAK:
- Sukalkia txapelketa-gunearen barruan egin behar da.
- Sulkalkia egiteko ezin da presinoko lapikorik edo arin prestatzeko lapiko berezirik
erabili.
- Txapelketara aurkezten diran kazuelek gitxienetik sei lagunentzako beste jateko
euki behar dabe.
- Gomendioa: behetik apur bat gorago igonda dagozan suak edo barbakoak
erabiltea gomendatzen dogu; izan bere, horixe da Uriguen Parkeko beheko bedarra
jagoteko modua.
3.- IZEN-EMOTEA:
- Kazulen izen-emotea debaldekoa izango da eta 10:00 eta 11:30 bitartean
egin beharko da. 
4.- KAZULEN AURKEZPENA:
Kazuelak 13:00etatik 14:00etara aurkeztu beharko dira.
5.- PUNTUAZINOA:
- Gisaduaren aurkezpena: 5 puntu gehienez.
- Gustua: 10 puntu gehienez.
- Puntua: 10 puntu gehienez.
6.- SARI-BANAKETA.
Sari banaketea 17:30ean hasiko da, betiko tanborradearen ostean.
7.- OHARRAK:
- Antolatzaileek bananduko dabe sua egiteko behar dan egurra. Banaketea
Sukalkiaren eremuan egingo da, goizeko 7:00etan hasi eta 8:00etara arte.
- Antolatzaileek zaborrak sailka banatzeko eta batzeko boltsa egokiak banatuko
ditue. Sukalki eremuan zaborrak sailkatuta botateko edukinontzi bereziak egongo
dira horretarako gune baten.
- Gomendatzen dogu jazkeran tradizinoari eustea, hau da, gona edo fraka urdinak
eta kamiseta zuria jantzita joatea.
- Ezin da gunerik itxi Sukalki eremuaren barruan.
- Mesedez, batu zabor guztiak eta itxi erabilitako eremua garbi eta txukun.
8.- GALARAZOTA DAGO
- Ibilgailuak sartzea eta ibiltea Sukalki eremuaren barruan. Horretarako baimena
antolatzaileek eta Larrialdietako zerbitzuetakoek baino ez daukie.
Oharra:
Lehiaketa honetan parte hartzeak beronen oinarri guztiak onartzea
dakar.
Antolatzaileek euren esku izango dabe oinarri honeei lotuta sortu
leitekean edozein zalantza, ezusteko edo interpretazinoren aurrean
erabagiak hartzeko eskubidea. Era berean, lehiaketa ondo bideratzeko
egokitzat joten daben edozein aldaketa egiteko eskumena bere izango
dabe antolatzaileek.
Antolatzailea: LARRAMENDI IKASTOLA
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BASES DEL CONCURSO DE SUKALKI DE MUNGIA
El Sukalki es un guiso de carne de vacuno; no es un estofado. Para su
elaboración se utilizan ingredientes de la cocina tradicional de Bizkaia y
en torno a él se celebra desde hace más de 50 años un evento gastronómico
muy querido por las y los mungiarras.
1.- INGREDIENTES
- Carne de vacuno, exclusivamente la falda, el zancarrón o la aguja.
- Patatas (deben ser cocinadas juntamente con la carne para conseguir el mismo
sabor que la carne y la salsa); su tamaño debe ser el habitual de los tradicionales
guisos de caserío, pudiendo ser redondas o lasqueadas.
- Pimientos choriceros (primordial para el sabor y el color del guiso).
- Cebollas (importante en el sabor y el color del guiso).
- Guisantes, Zanahorias, Tomates, Ajos, Aceite de oliva o manteca de cerdo, Sal,
Vino blanco.
Para la elaboración de este plato el concursante podrá utilizar el caldo de carne que
considere oportuno.
2.- NORMAS DE ELABORACIÓN
- Toda la elaboración del Sukalki deberá realizarse dentro del recinto del concurso.
- No se permite el uso de ollas a presión o de cocina rápida en la elaboración del
Sukalki.
- El contenido de las cazuelas que se presenten al concurso deberá tener un mínimo
de 6 raciones.
- Se recomienda el uso de fuegos sobreelevados o barbacoas con el n de mantener
en buen estado el cesped de Uriguen Parkea.
3.- INSCRIPCIÓN
- La inscripción de las cazuelas será gratuita y se realizará entre las 10:00 y las 11:30
horas, en el lugar habilitado por la Organización a tal efecto. 
4.- PRESENTACIÓN DE CAZUELAS
La entrega de cazuelas se realizará entre las 13:00 y las 14:00 horas.
5.- PUNTUACION
El jurado puntuará las cazuelas concursantes ateniéndose a los siguientes criterios:
- Presentación del guiso: máximo 5 puntos.
-Sabor: máximo 10 puntos.
-El punto: máximo 10 puntos.
6.-ENTREGA DE PREMIOS
La entrega de premios dará comienzo a las 17:30 horas, tras la tradicional
tamborrada.
7.-OBSERVACIONES
- La Organización repartirá la leña necesaria para la elaboración del Sukalki en el
recinto del concurso entre las 7:00 y 8:00 horas.
- La Organización repartirá bolsas para la recogida selectiva de residuos. El recinto
dispondrá de contenedores especícos para cada tipo de residuo en un espacio
habilitado para ello.
- Se recomienda, como es tradición, acudir vestido con falda o pantalón azul y
camisa o camiseta blanca.
- Se ruega no cercar espacios dentro del recinto festivo del Sukalki.
- Se ruega dejar limpia la zona del recinto utilizado.
8.-PROHIBICIONES
- La circulación de vehículos dentro del recinto del concurso salvo Organización y
Servicios de Emergencia.
Nota:
El hecho de participar en este Concurso implica la aceptación total de sus
bases.
La organización se reserva el derecho de resolver cualquier duda,
imprevisto o interpretación que se deriven de las presentes bases como
estime oportuno así como realizar cuantos cambios considere necesarios
para garantizar el buen funcionamiento del Concurso.
Organiza: LARRAMENDI IKASTOLA